6 ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ


Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
Η περιοχή του Βίκου-Αώου είναι από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε γεωλογικούς σχηματισμούς και γεωμορφολογία που συναντά κανείς στην Ελλάδα. Ο Δρυμός Βίκου - Αώου που κηρύχθηκε εθνικός το 1973, περιλαμβάνει δύο από τα ωραιότερα και μεγαλοπρεπέστερα φυσικά τοπία της πατρίδας μας: το φαράγγι του Βίκου και τη χαράδρα του Αώου. Το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 8 χλμ. με τις κάθετες πλευρές του - που σε ορισμένα σημεία ξεπερνούν τα 800 μ. ύψος - συνθέτουν μια υπέροχη φύση και ένα μεγαλειώδες θέαμα. Το φαράγγι είναι φημισμένο από την αρχαιότητα για τη μεγάλη ποικιλία των βοτάνων του, αλλά και σήμερα όμως η χλωρίδα του Βίκου είναι πλούσια σε σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση φυτικά είδη. Η χαράδρα του Αώου βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Γκαμήλα και Τραπεζίτσα και δεν υστερεί σε ομορφιά από το Βίκο. Στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο, η Αρκούδα, το Αγριόγιδο, ίσως ο Λύγκας, ο Αγριόγατος, ο Λύκος, το Αγριογούρουνο και στα νερά των ποταμών η σπάνια Βίδρα. Στην περιοχή του Δρυμού φωλιάζουν επίσης σπάνια αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός, το Όρνιο, ο Ασπροπάρης, ο Φιδαετός, ο Πετρίτης κ.ά.


Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών ιδρύθηκε το 1974, με κύριο σκοπό την προστασία των σπάνιων και απειλουμένων πουλιών, όπως οι Αργυροπελεκάνοι, οι Ροδοπελεκάνοι, και άλλα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας μας και ανήκει στη Δυτική Μακεδονία. Εκτός από το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού, η Μικρή Πρέσπα και οι υγροβιότοποί της, είναι ένας από τους 11 Υγροτόπους Διεθνούς σημασίας στη χώρα μας. (Σύμβαση Ramsar). Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, βρίσκονται σε υψόμετρο 853 μ., και είναι περιτριγυρισμένες από πυκνούς καλαμιώνες, αγροτικές εκτάσεις, δάση με φυλλοβόλα και κωνοφόρα, ρεματιές με υδρόβια βλάστηση. Στη περιοχή των Πρεσπών υπάρχουν 13 παραδοσιακά μικρά χωριά, που σε συνδυασμό με τα 25 βυζαντινά μνημεία της κάνουν την περιοχή μοναδική. Η χλωρίδα της είναι πλούσια και μοναδική. Στην περιοχή υπάρχει και το τοπικό ενδημικό Centaurea prespana. Στη περιοχή των Πρεσπών υπάρχει μεγάλη φυσική ποικιλότητα. Στο Δρυμό υπάρχουν 14 είδη ψαριών, 11 είδη αμφιβίων, 20 είδη ερπετών. Εδώ έχουν παρατηρηθεί 250 είδη πουλιών, 65 απ' αυτά είναι σπάνια ή απειλούμενα. Φωλιάζουν εδώ: ο Αργυροπελεκάνος, ο Ροδοπελεκάνος, ο Χηνοπρίστης, ο Αργυροτσικνιάς, η Αγριόχηνα κ.ά.

Αλλόνησος

Η χώρα μας είναι η πιο πλούσια της Ευρώπης σε χιλιόμετρα ακτών (16.600 χλμ.). Στις ακτές και στα νησιά μας υπάρχουν σπάνια είδη ζώων και φυτών. Παρ' όλα αυτά δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, στη χώρα μας. Η μόνη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή είναι εκείνη του θαλασσίου Πάρκου των Σποράδων. Ιδρύθηκε το 1986 και η αυστηρή ζώνη προστασίας περιλαμβάνει τα νησιά Πιπέρι, Γιούρα, Κυρά - Παναγιά, Σκάντζουρα και Ψαθούρα. Στόχος του Θαλασσίου Πάρκου είναι να προστατέψει τους πληθυσμούς της Μεσογειακής Φώκιας (Monachus monachus) που βρίσκονται εκεί, και κινδυνεύουν απ' τον τουρισμό και την υπερβολική και παράνομη αλιεία. Στα νησιά του Πάρκου που βρίσκονται κοντά στην Αλόννησο, υπάρχουν σπάνια ενδημικά είδη φυτών. Ο πληθυσμός της Φώκιας στη περιοχή υπολογίζεται γύρω στα 40 άτομα. Στα νησιά των Σποράδων φωλιάζουν επίσης σπάνια είδη πουλιών όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Σπιζαετός, ο Κορμοράνος, και ο πιο σπάνιος γλάρος του κόσμου ο Αιγαιόγλαρος που βρίσκεται στους καταλόγους των απειλουμένων ειδών. Στα Γιούρα, ένα από τα νησάκια του Πάρκου, ζουν σε καλούς πληθυσμούς 500-600 αγριοκάτσικα των Γιούρων, που μοιάζουν με εκείνα της Κρήτης.


Ορεινή Ναυπακτία
Η ορεινή Ναυπακτία είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Αποτελεί την κατάληξη της Πίνδου στον Κορινθιακό κόλπο. Στα δάση της εναλλάσσονται τα έλατα, οι βελανιδιές, οι καστανιές και τα Πλατάνια. Ο Εύηνος ή Φίδαρης πηγάζει από τον Κόρακα της Ευρυτανίας και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο απέναντι από την Πάτρα και δυτικά της Βαράσοβας, αφού διανύσει 113 χλμ. Με τις φερτές του ύλες ο Εύηνος, ενισχύει το προσχωματικό έργο του Αχελώου για τη δημιουργία της λιμνοθάλασσας. Ο Εύηνος οφείλει το όνομά του στο βασιλιά των Αιτωλών Εύηνο που πνίγηκε στα νερά του. Η πανίδα της περιοχής είναι σημαντική. Η περιοχή προσφέρεται για οικοτουρισμό και αγροτουρισμό.

Οροσειρά της Πίνδου
Η Βόρεια Πίνδος αρχίζει από τη Βόρεια Ήπειρο με το Μοράβα και συνεχίζεται στο Γράμμα (2.520 μ), νότια των λιμνών της Πρέσπας, στο Σμόλικα (2.637 μ) το δεύτερο βουνό της Ελλάδας, τη Βασιλiτσα (2.249 μ) και φθάνει νότια μέχρι το Μέτσοβο. Η Νότια Πίνδος αρχίζει με το βουνό Λάκμο ή Περιστέρι (2.295 μ) στα νότια του οποίου βρίσκονται τα Αθαμανικά ή Τζουμέρκα (2.469 μ). Η Πίνδος αποτελεί προέκταση των Ιλλυρικών Άλπεων που φθάνει προς το νότο μέχρι της Αιτωλικές Άλπεις και τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Η Πίνδος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Στη βόρεια Πίνδο, υπάρχουν δύο απ' τους σημαντικότερους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας: ο Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου και ο Ε.Δ. της Βάλια - Κάλντα. Η περιοχή καλύπτεται από μεγάλα δάση με κωνοφόρα (Μαυρόπευκα, Ρόμπολα, Μακεδονίτικα έλατα, κοκκινόπευκα κ.ά.), οξιές και βελανιδιές στα χαμηλά. Η πανίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, σπάνια είδη πουλιών, μεγάλα αρπακτικά πουλιά, θηλαστικά όπως η Αρκούδα, ο Λύκος, το Ζαρκάδι, το Αγριόγιδο, ο Αγριόγατος, το Αγριογούρουνο κ.ά.

Τα Δάση των Πρεσπών
Στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, ο πυρήνας του έχει έκταση 4.912 ha και αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει τη λίμνη Μικρή Πρέσπα, και το δεύτερο μία έκταση 12 ha, γύρω από το εκκλησάκι του Άη-Γιώργη (κοντά στο χωριό Ψαράδες) με συστάδες αιωνόβιων Αγριόκεδρων, των ειδών Junίperus foetidίssίma και Juniperus excelsa. Η περιοχή είναι μοναδική στην Ελλάδα που αυτά τα είδη βρίσκονται σε δενδρώδη μορφή. Στα γύρω βουνά υπάρχουν όμορφα δάση από οξιές, διάφορα είδη βελανιδιές και έλατα του σπάνιου για την Ελλάδα είδους Abies alba. Τα δάση των Πρεσπών ήταν πολύ πλούσια. Κατά τη διάρκεια όμως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου κάηκαν και υποβαθμίστηκαν. Σήμερα στη περιοχή παρατηρούνται δάση με μεγάλη φυσική αναγέννηση.

[ΑΠΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΚΟ-ΕΛΠΕ 1994]

Σχόλια