Έκτωρ: η ετυμολογία του ονόματοςΤο όνομα Ἕκτωρ, που απαντά ήδη στη Γραμμική Β΄ μαζί με το παράγωγο ἑκτόριος, ετυμολογείται συνήθως από τον συνδυασμό της ρίζας του ρήματος ἔχω και την κατάληξη -τωρ που δηλώνει το πρόσωπο που ενεργεί, συνεπώς «αυτός που έχει, αυτός που κρατά». 
          Ωστόσο το όνομα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα όχι παράγωγο, αλλά σύνθετο και να προέρχεται από την απλοποίηση ενός πρόδρομου τύπου *Ἐχέ-κτωρ κατά το επίσης ομηρικό Πολύκτωρ. Πβ. Για ανάλογα σύνθετα ἐχέθυμος, ἐχέμυθος, ἐχέφρων («αυτός που έχει φρένας, ο μυαλωμένος»). Σ’ αυτή την περίπτωση το συνθετικό -κτωρ θα συνδεόταν με το κτέρας (= δώρο) και το όνομα –σε μεταφραστική αναλογία προς το ἐχέφρων- θα σήμαινε «αυτός που έχει δώρα», Ἐχέδωρος. Τότε και το Πολύκτωρ θα ισοδυναμούσε νοηματικά με το Πολύδωρος, «αυτός που έχει πολλά δώρα» (όχι «αυτός που κάνει πολλά δώρα»).

Σχόλια

 1. Έκτωρ = κατ'επέκταση εξ' ού και Εκτάρια (hectares 100 hectares = 10, 000 M2)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το όνομα Έκτωρ σημαίνει:
  Αυτός που δεν αποκτά δική του γή.
  Δεν μπορεί να παράγεται από την λέξη εχέκτωρ γιατί στα αγγλικά συναντάται ως hector. Οπότε μάλλον από το χέκτωρ παράχεται. Θεν θυμάμαι αν έπερνε δασεία. Άν όντως έπερνε δασεία,
  μάλλον από το "χέκτωρ"παράγεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου