Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ωριγένης και Βαρδαισάνης: η οντολογική υπόσταση του κακού και το δόγμα της αποκατάστασης των πάντων στο τέλος της ιστορίας
Ο Ωριγένης (Αίγυπτος) και ο Βαρδαισάνης (Συρία) υπήρξαν χριστιανοί φιλόσοφοι και θεολόγοι με μεγάλη επίδραση στην εποχή τους και αργότερα. Ειδικά ο Ωριγένης άσκησε ανυπολόγιστη επίδραση στη διαμόρφωση της χριστιανικής θεολογίας μέχρι την εμφάνιση των Μεγάλων Πατέρων. Δυστυχώς η ιστορία της Εκκλησίας στάθηκε άδική και με τους δύο, αφού εκ των υστέρων θεωρήθηκαν ότι είχαν αιρετικές απόψεις και συνδέθηκαν, ειδικά ο δεύτερος, με τον Γνωστικισμό. Αναθεματίστηκαν και τα γραπτά και των δύο έγινε προσπάθεια να αφανιστούν. Ευτυχώς πάπυροι στην Αίγυπτο, μεταφράσεις των έργων τους σε άλλες γλώσσες (π.χ. συριακά) και ξεχασμένα χειρόγραφα που ήρθαν στο φως στη νεότερη εποχή αποκατέστησαν σε ένα βαθμό τη γνώση μας γι’ αυτούς τους σπουδαίους στοχαστές, ενώ υπάρχει μια έντονη αναγέννηση του ενδιαφέροντος για τη μελέτη τους μακριά από τις καταστροφικές δογματικές μεσαιωνικές προκαταλήψεις.
Και οι δυο τους είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής φιλοσοφίας και επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τον Στωικισμό και τον Μέσο Πλατωνισμό, ενώ ενθάρρυναν την μελέτη των αρχαίων από τους σπουδαστές τους.  Οι απόψεις τους σε πολλά θέματα συμπίπτουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι βέβαιο πως γνωρίζονταν. Ένα από τα σημεία που οδήγησε στο να θεωρηθούν αιρετικοί είναι το θεολογούμενο της τελικής αποκατάστασης των πάντων. Ενώ η κυρίως χριστιανική παράδοση θεωρεί ότι στο τέλος του κόσμου οι κακοί θα καταλήξουν για πάντα στην κόλαση και οι καλοί στον παράδεισο, οι δύο θεολόγοι μας ισχυρίζονται ότι τελικά όλοι και όλα θα σωθούν και η τελική κατάσταση του κόσμου θα είναι μια αιώνια ειρήνη.   

Το θεολογούμενο της τελικής αποκατάστασης αποτελεί φυσική συνέπεια της άποψης που είχαν ο Ωριγένης και ο Βαρδαισάνης για την οντολογική θέση του κακού: το κακό γι’ αυτούς δεν έχει οντολογική υπόσταση, αλλά αποτελεί απλώς έλλειψη του καλού. Δεν αποτελεί όντως ον. Γι’ αυτό και στο τέλος προορίζεται να χαθεί. Αυτός ο αρνητικός ορισμός του κακού ως έλλειψης το κάνει οντολογικά ανυπόστατο και δείχνει την απόσταση που χωρίζει τον Βαρδαισάνη και τον Ωριγένη από τον Μανιχαϊσμό και τον Γνωστικισμό, όπου το κακό είναι (προαιώνια ή προσωρινά) οντολογικά ενεργός δύναμη ίση και αντίθετη του καλού. Ένας δεύτερος θεμέλιος λίθος είναι η σωκρατική αντίληψη που υιοθετούν οι δύο θεολόγοι ότι οι κακοί πράττουν το κακό από άγνοια (ουδείς εκών κακός) και ότι με την κατάλληλη διδαχή και την πειθώ αυθόρμητα θα κάνουν το καλό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σταδιακά τώρα και θα συμβεί ολοκληρωτικά στο τέλος του κόσμου.  Ο τρίτος θεμέλιος λίθος είναι η πίστη στην ελεύθερη θέληση ως δώρο της θεότητας στα πλάσματά της και επομένως η άρνηση της παντοδυναμίας της μοίρας. Η μοίρα υπάρχει στο βαθμό που ταυτίζεται με τη θεία Πρόνοια, το προαιώνιο σχέδιο του θεού για τη σωτηρία των πάντων. Με ένα μυστηριώδη τρόπο η θεία Πρόνοια εναρμονίζεται με την ελεύθερη βούληση των όντων, ώστε τελικά όλη η ιστορία του κόσμου να οδηγείται στην τελική λύτρωση.
 Παρaκάτω δίνω ως παράδειγμα της σκέψης των δύο σπουδαίων θεολόγων ένα σωζόμενο συριακό απόσπασμα του Βαρδαισάνη (μεταφράζω από την αγγλική απόδοση της Ilaria Ramelli, Bardaisan of Edessa, 2009):

«Η ανθρώπινη ελεύθερη θέληση δεν κυβερνάται από την ανάγκη των επτά πλανητών. Αλλά και αν ακόμη κυβερνάται, είναι ικανή να αντισταθεί στους κυβερνήτες της. Με τον ίδιο τρόπο κι αυτός εδώ, ο ορατός άνθρωπος, δεν είναι βέβαια εύκολο να απαλλαγεί από την διοίκηση των αρχόντων του, καθώς είναι σκλάβος και υπήκοός τους. Διότι αν μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα, θα ήμασταν τα πάντα. Αν δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε για τίποτα, θα ήμασταν όργανο των άλλων. Όταν όμως το θέλει ο Θεός, όλα μπορούν να γίνουν, χωρίς κανένα εμπόδιο. Πράγματι, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μεγάλη και ιερή Θέληση. Γιατί ακόμη κι αυτοί που είναι πεπεισμένοι ότι αντιστέκονται στο Θεό, δεν αντιστέκονται με την δύναμή τους, αλλά είναι θύματα του κακού και του λάθους, κι αυτό μπορεί να διαρκέσει μόνο για λίγο καιρό, επειδή ο Θεός είναι καλός και αγαθός και επιτρέπει σε όλες τις φύσεις να παραμείνουν στην κατάσταση που είναι και να κυβερνούν τον εαυτό τους με τη θέλησή τους. Την ίδια όμως στιγμή τα όντα κατευθύνονται από τα πράγματα που γίνονται και τα σχέδια που έχει συλλάβει ο Θεός, προκειμένου να τα βοηθήσει. Η σύνδεση του ενός με το άλλο (δηλ. της ελεύθερης θέλησης με τη θεία Πρόνοια) εξασθενεί τη δύναμη της φύσης, ώστε τα όντα να μην μπορούν να γίνουν ούτε ολοκληρωτικά θύτες ούτε ολοκληρωτικά θύματα, όπως ήταν θύτες και θύματα πριν από τη δημιουργία του κόσμου. Και θα έρθει μια εποχή που ακόμη και αυτή η ικανότητα για κακό που απομένει μέσα τους θα φτάσει στο τέλος της από την διδαχή που θα λάβουν σε μια διαφορετική διευθέτηση των πραγμάτων: και μόλις ο νέος αυτός κόσμος θα θεμελιωθεί, όλες οι τάσεις για κακό θα πάψουν, όλες οι στάσεις θα τελειώσουν, οι άσοφοι θα πειστούν, τα κενά θα γεμίσουν και θα υπάρξει ασφάλεια και ειρήνη, ως δώρο του Κυρίου όλων των φύσεων»
      

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H ερωτική κατάρα από την Πέλλα: το πρώτο κείμενο της μακεδονικής διαλέκτου που ήρθε στο φως

To 1986 βρέθηκε στην Πέλλα ένα από τα σημαντικότερα από γλωσσική άποψη κείμενα της μακεδονικής γης.[1]Πρόκειται για ένα ταπεινό κείμενο, μια ερωτική κατάρα (κατάδεσμος), αλλά αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες άμεσες μαρτυρίες για την ελληνική διάλεκτο που μιλούσε ο μακεδονικός λαός στην πρωτεύουσα του βασιλείου του. Χρονολογείται γύρω στα 375-350 π.Χ. και δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η γλώσσα των Μακεδόνων αποτελούσε μια ξεχωριστή παραλλαγή των λεγόμενων βορειοδυτικών ελληνικών διαλέκτων, που με τη σειρά τους συγγενεύουν στενά με την δωρική. Όπως σημειώνει ο Crespo 2012, 55: «Ο ερωτικός κατάδεσμος παρέχει έναν νέο τύπο βορειοδυτικής δωρικής και δεν έχει παράλληλο στις λογοτεχνικές διαλέκτους. Οι μέχρι τώρα γνωστοί κατάδεσμοι είναι όλοι γραμμένοι στην τοπική διάλεκτο της περιοχής όπου βρέθηκαν και δεν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι η πινακίδα αυτή αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Εφόσον ο κατάδεσμος από την Πέλλα παρουσιάζει έναν συνδυασμό διαλεκτικών χαρακτηριστικών που διαφέρει α…

Η "Ελένη" του Σεφέρη: η κατάρρευση των ορίων και των αντιθέσεων

Η σύντομη ανάλυση που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα προσωπικής ανάγνωσης (ή μήπως παρανάγνωσης;) ενός ποιήματος του Σεφέρη που θαυμάζω απεριόριστα. Στην πραγματικότητα το θεωρώ το ωραιότερο μεμονωμένο ποίημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, επομένως η ερμηνεία μου είναι aprioriβαθιά υποκειμενική. Δεν θα επιμείνω ιδιαίτερα στη σύνδεση του κειμένου με στοιχεία από την ζωή του ποιητή ή στη σύνδεση με στοιχεία από τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, όπως ο κυπριακός αγώνας. Αυτά υπάρχουν και έχουν κατά κόρον επισημανθεί. Θα δώσω έμφαση σε θέματα που με ενδιαφέρουν από μια προσωπική οπτική γωνία, κυρίως στην κατάρρευση διαφόρων αντιθέσεων και ορίων μέσα στο πλαίσιο του ποιήματος.   Ο Σεφέρης στην Ελένη του, ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αναμετράται με τον μύθο της Ωραίας Ελένης και του Τρωικού Πολέμου γενικότερα, δίνοντάς μας μια αριστουργηματική σύνθεση. Η συνομιλία με το μύθο δεν είναι επιφανειακή, δεν γίνεται για χάρη του μύθου. Το ποίημα δεν είνα…

LUCERNAE FICTILES, VOL. 2, 1743

Ο ἀσφοδελὸς λειμών του Ομήρου: μια διαφορετική γλωσσική ανάλυση

O ἀσφοδελὸς λειμών του Ομήρου, όπου κατοικούν τα πνεύματα των νεκρών (Οδύσσεια ω 14), γίνεται συνήθως αντιληπτός ως ένας ευχάριστος, ακόμη και επιθυμητός τόπος. Αυτή ήταν η εντύπωση μεταξύ πολλών από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές και ομηρικούς σχολιαστές, οι οποίοι θεώρησαν ότι το επίθετο ἀσφοδελός σημαίνει «ανθισμένος», «ευωδιαστός», «γόνιμος» και «καταπράσινος» και φαντάστηκαν τον λειμώνα ως ένα είδος «παραδείσου». 
Ωστόσο δεν είναι αυτή η εικόνα που προκύπτει από τις ραψωδίες λ και ω της Οδύσσειας, όπου έχουμε την πρώτη εκτεταμένη περιγραφή του Άδη και τις πρωιμότερες αναφορές σε ένα «ασφοδελό λιβάδι». Τα τρία χωρία, στα οποία ο Άδης χαρακτηρίζεται μ’ αυτό τον τρόπο (λ 539, 573, ω 13), απεικονίζουν ένα σκοτεινό, ζοφερό και άχαρος μέρος. 
Αυτά δεν είναι τα Ηλύσια Πεδία, όπου η ζωή είναι εύκολη και φυσάει πάντα ένας δροσιστικός δυτικός άνεμος (δ 561 - 569). Ούτε είναι τα Νησιά των Μακάρων, όπου το έδαφος φέρει τους γλυκούς καρπούς του για τους διακεκριμένους και ανέμελους ήρωες (Ησίοδο…

Λορέντζος Μαβίλης: όλα τα σονέτα (μέρος 2ο)

Μέρος 1ο

Μέρος 3ο

Όλα σε μορφή pdf


ΕΛΙΑ Στην κουφάλα σου εφώλιασε μελίσσι, γέρικη ελιά, που γέρνεις με τη λίγη πρασινάδα που ακόμα σε τυλίγει σα να ‘θελε να σε νεκροστολίσει.
Και το κάθε πουλάκι, στο μεθύσι της αγάπης πιπίζοντας, ανοίγει στο κλαρί σου ερωτιάρικο κυνήγι, στο κλαρί σου που δε θα ξανανθίσει.
Ω πόσο στη θανή θα σε γλυκάνουν, με τη μαγευτικιά βοή που κάνουν, ολοζώντανης νιότης ομορφάδες
που σα θύμησες μέσα σου πληθαίνουν. Ω να μπορούσαν έτσι να πεθαίνουν και άλλες ψυχές, της ψυχής σου αδερφάδες.

ΟΜΟΡΦΙΑ Σε  σταυροδρόμια αγέλαστα, όπου σκλάβοι της δουλειάς, τυραγνιούνται στο λιοβόρι, σαν κολασμένοι, εμπόροι και μαστόροι, κι όλους, από το χτίστη ως το μανάβη,
διάφορου δίψα μόνο τους ανάβει− περνάς εσύ τόμου σκολάσεις, κόρη, σαν περιστέρι, και το αγνό σου θώρι τέλεια κάθε άλλη επιθυμία τους παύει.
Μακριά απ’ τ’ ανθισμένα περιβόλια και αφώτιστοι απ’ της τέχνης την αχτίδα, όμως για σε ξεχνούν καθ’ έγνοια δόλια
και ειρηνεμένοι σαν από άγια ελπίδα σε καμαρώνουν μουρμουρίζοντάς σου: «Η Παναγιά, πιτσούνι μου, κο…

Lucernae fictiles, vol. 1, 1739

Η καταγωγή των Ετρούσκων

Οι Ετρούσκοι υπήρξαν λαός της Ιταλίας, φορείς ενός εξαιρετικού πολιτισμού, ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Ρώμη στην αρχαϊκή της φάση. Στην αρχή ήταν πολιτικοί επικυρίαρχοι της Ρώμης, αργότερα υπέκυψαν στη ρωμαϊκή δύναμη και αφομοιώθηκαν πολιτιστικά, γλωσσικά και εθνολογικά από αυτήν. Μεγάλες ετρουσκικές αριστοκρατικές οικογένειες ενσωματώθηκαν στη ρωμαϊκή άρχουσα τάξη, ανάμεσά τους λ.χ. και η οικογένεια του Κικέρωνα, του σπουδαίου ρήτορα και πολιτικού της Respublica.          Με τη σειρά τους οι Ετρούσκοι δέχτηκαν σε πρώιμη εποχή έντονη την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, μέσω των ελληνικών αποικιών της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας: υιοθέτησαν το ελληνικό αλφάβητο, το ελληνικό πάνθεον και την ελληνική τέχνη, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες τους. Πολλές φορές μάλιστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού μεταδόθηκαν στους Ρωμαίους όχι άμεσα, αλλά μέσω των Ετρούσκων.                    Ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχόλησε και απασχολεί τους ιστορικούς ήταν η καταγωγή του λαού αυτ…

O θεσμός της προξενίας στην Αρχαία Ελλάδα

Ο θεσμός της προξενίας, με τον οποίο μια πόλη συνάπτει ένα είδος σχέσης με κάποιο άτομο σε άλλη πόλη στη βάση του αντίστοιχου προτύπου της ξενίας στην ιδιωτική σφαίρα ζωής, φαίνεται ότι θεσμοποιήθηκε στις ελληνικές πόλεις ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ.ως κρατική πολιτική εκδοχή της παραδοσιακής ξενίας, αφού στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν τακτικές διπλωματικές υπηρεσίες, ούτε μόνιμες πρεσβείες στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μετάβαση από την ιδιωτική στη δημόσια σφαίρα που παρατηρούμε στη σχέση μεταξύ ξενίας και προξενίας μπορούμε να την παρατηρήσουμε και στην περίπτωση των adhoc πρέσβεων, κηρύκων και αγγελιαφόρων, οι οποίοι δεν αποτελούν πια ιδιωτικά πρόσωπα, αλλά ορίζονται από τη συνέλευση (Βουλή ή Εκκλησία), συνήθως με εκλογή, και εκπροσωπούν την πόλη. Γενικά ο πρόξενος προσέφερε σε επίσημο επίπεδο τις υπηρεσίες που ένας ιδιώτης θα περίμενε από έναν ξένο.Ο πρόξενος αναλάμβανε να μιλήσει για λογαριασμό των ξένων στη συνέλευση του λαού ή στη Βουλή και ήταν επίσης υποχρεωμένος…

Giovanni Battista Passeri, Picturae Etruscorum in vasculis, vol. 2, Roma 1770

Μητρόδωρος ο Επικούρειος, απόσπασμα από την πραγματεία κατά των διαλεκτικών

Ο P.Herc. 255 μαζί με μια σειρά από άλλα παπυρικά αποσπάσματα από το Herculaneum (418, 1084, 1091, 1112  και ίσως 390, 456, 1103, 1108 -μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.) μοιάζουν να αποτελούν μέρος μιας επικούρειου τύπου κριτικής εναντίον άλλων φιλοσόφων. Στα χωρία εμφανίζονται τα ονόματα του Πλάτωνα, του Στίλπωνος, του Επίκουρου και του Πολύαινου. Αποδίδονται στον Μητρόδωρο τον Λαμψακηνό και στην πραγματεία του Προς τους διαλεκτικούς (Διόγ. Λαέρτ. 10.24), αφού ένα από αυτά το παραθέτει ο Πλούταρχος (1125b) ακριβώς με το όνομα του Μητρόδωρου. Το χωρίο που μεταφράζεται παρακάτω, το μόνο σχετικά ακέραιο, σχολιάζει την πρόοδο της πρώιμης ανθρωπότητας στην ανακάλυψη νέων ιδεών και νόμων. Σχολιάζει ειρωνικά την υποτιθέμενη «αθανασία» των ευρετών αυτών των ιδεών, οι οποίοι όχι μόνο την επικαλέστηκαν για τον εαυτό τους, αλλά είχαν ως συνεργάτες και τους μυθολόγους, μια άποψη που πηγαίνει πίσω ως τον Πρόδικο και υιοθετήθηκε και από τον Στωικό Περσαίο. Το χωρίο μοιάζει να συζητά την αντι-πλατωνική αντί…