Η αγάπη του Δημήτριου του Πολιορκητή για τον πατέρα του Αντίγονο


[Πλούταρχος, Βίος Δημητρίου 3]
           (Ο Δημήτριος) αγαπούσε υπερβολικά τον πατέρα του. H αφοσίωσή του προς τη μητέρα του έκανε φανερό ότι τιμούσε και τον πατέρα του περισσότερο από αληθινή στοργή παρά από υποταγή στη δύναμή του. Όταν κάποτε ο Αντίγονος ήταν απασχολημένος με κάποιους πρεσβευτές, ο Δημήτριος επέστρεψε από το κυνήγι. Αφού πλησίασε τον πατέρα του και τον φίλησε, όπως κρατούσε τα ακόντιά του, κάθισε κοντά του. Ο Αντίγονος, την ώρα που οι πρεσβευτές έφευγαν πια έχοντας πάρει τις απαντήσεις του, απευθύνθηκε σ’ αυτούς με δυνατή φωνή και είπε: “Και αυτό να το αναφέρετε, άνδρες, για μας, ότι τέτοιου είδους είναι η μεταξύ μας σχέση”. Εννοούσε, δηλαδή, ότι η (μεταξύ τους) ομόνοια και η εμπιστοσύνη προς το γιο του αποτελούσαν ένα είδος ισχύος για τη βασιλική εξουσία και ένα δείγμα δύναμης. Τόσο δύσκολα μοιράζεται από κάθε άποψη η εξουσία και τόσο γεμάτη είναι από δυσπιστία και κακοβουλία, ώστε ο σπουδαιότερος και ο γηραιότερος από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου να χαίρεται, επειδή δε φοβόταν το γιο του, αλλά τον άφηνε να στέκεται δίπλα του κρατώντας τη λόγχη. Πράγματι, αυτός ήταν, για να το πούμε έτσι, ο μόνος βασιλικός οίκος, ο οποίος ακόμη και ύστερα από πολλούς διαδόχους έμεινε καθαρός από τέτοιες συμφορές. Ή μάλλον μόνο ένας από τους διαδόχους του Αντίγονου, ο Φίλιππος, ήταν εκείνος που σκότωσε γιο του.[1] Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες δυναστείες έχουν να δείξουν φόνους πολλών παιδιών, πολλών μητέρων και συζύγων. Γιατί όσον αφορά την αδελφοκτονία, όπως ακριβώς οι γεωμέτρες δέχονται τα αξιώματα, έτσι κι αυτή γινόταν αποδεκτή και θεωρούνταν ως ένα είδος φυσικής απαίτησης του βασιλιά για χάρη της ασφάλειάς του.[2]



[1] Ο Φίλιππος ο Ε΄ σκότωσε το 180 π.Χ. το γιο του Δημήτριο και έχρισε διάδοχο τον άλλο γιο του, τον Περσέα. Πβ. Πλούτ., Άρατος  54.
[2] Πράγματι, η ιστορία των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών είναι γεμάτη με οικογενειακούς φόνους. Πβ. και όσα λέγεται ότι είπε ο Πύρρος για τους γιους του (Πλούτ., Πύρρος 9):όταν ένα από τα παιδιά του ρώτησε τον Πύρρο σε ποιο από αυτά θα αφήσει τη βασιλεία, εκείνος απάντησε «σ’ εκείνον που θα έχει το πιο κοφτερό μαχαίρι». 

Σχόλια