Χιλωνίς (Παρθένιος 23)


 Χιλωνίς
            Ο Κλεώνυμος [1] ο Λακεδαιμόνιος, άνδρας από βασιλική γενιά και με πολλά κατορθώματα για χάρη των Λακεδαιμονίων, παντρεύτηκε τη Χιλωνίδα,[2] γυναίκα ταιριαστή μ’ αυτόν στην καταγωγή. Ο Κλεώνυμος την ερωτεύτηκε σφοδρά και δεν εκδήλωνε με ηρεμία τον έρωτά του. Εκείνη όμως δεν του έδινε σημασία, αλλά ήταν αφοσιωμένη ολοκληρωτικά στον Ακρότατο, το γιο του βασιλιά. Γιατί και ο νεαρός φλεγόταν απροκάλυπτα γι’ αυτήν με αποτέλεσμα η σχέση τους να είναι στο στόμα όλων. Γι’ αυτό το λόγο ο Κλεώνυμος δυσαρεστήθηκε και επειδή και κατά τα άλλα δεν του άρεσαν τα ήθη των Λακεδαιμονίων, πέρασε στην Ήπειρο, στον Πύρρο, τον οποίο κατάφερε να πείσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Πελοπόννησο, ισχυριζόμενος ότι εάν καταπιάνονταν ενεργητικά με τον πόλεμο θα εκπορθούσαν με ευκολία τις πόλεις της. Έλεγε μάλιστα ότι και ο ίδιος ήδη είχε προετοιμάσει κάπως το έδαφος, με αποτέλεσμα σε ορισμένες από τις πόλεις να υπάρξει εσωτερική αναταραχή < >



[1] Δευτερότοκος γιος του Αγιάδη βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη Β’. Μετά τον θάνατο του πατέρα του (309 π.Χ.), δεν μπόρεσε να τον διαδεχθεί στον θρόνο, αφού τη βασιλεία από τη γενιά των Αγιαδών ανέλαβε ο ανεψιός του Αρεύς. Φαίνεται ότι ο αποκλεισμός του από το θρόνο οφειλόταν στην απέχθεια των Σπαρτιατών για τον τυραννικό και βίαιο χαρακτήρα του. Έφυγε από τη Σπάρτη και μετά από διάφορες περιπέτειες κατέληξε το 272 π.Χ. στο βασιλιά της Ηπείρου, τον Πύρρο, στον οποίο πρότεινε να καταλάβει τη Λακωνία. Δεν τα κατάφερε όμως και αναγκάστηκε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στην εξορία.
[2] Σπαρτιάτισσα ευγενικής καταγωγής και εξαιρετικής ομορφιάς, κόρη του Λεωτυχίδα από τη βασιλική οικογένεια των Ευρυπωντιδών. Ήταν πολύ νεότερη από το σύζυγό της, τον Αγιάδη Κλεώνυμο, και σύναψε ερωτική σχέση με τον Ακρότατο, το γιο του βασιλιά της Σπάρτης Αρέα (βλ. προηγούμενη σημείωση). Όταν ο Κλεώνυμος ερχόταν μαζί με τον Πύρρο να καταλάβει τη Σπάρτη, ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσει, αλλά τελικά οι Σπαρτιάτες νίκησαν σε μια μάχη, στην οποία έδειξε εξαιρετική γενναιότητα ο Ακρότατος. Φαίνεται ότι οι Σπαρτιάτες έδειχναν συμπάθεια προς τους δύο εραστές, παρά την παράνομη σχέση τους.