Λειρώ (Παρθένιος 20)


 Λειρώ
            Λέγεται ότι η Λειρώ υπήρξε κόρη του Οινοπίωνος και της Νύμφης Ελίκης.[1] Αυτήν την ερωτεύτηκε ο Ωρίων του Υριέως και τη ζήτησε από τον πατέρα της. Για χάρη της απάλλαξε το νησί από τα άγρια ζώα, με τα οποία ήταν τότε γεμάτο,[2] και συγκέντρωσε πολλή λεία από τους γειτονικούς λαούς, την οποία της έδινε ως προίκα. Ωστόσο ο Οινοπίων κάθε φορά ανέβαλε το γάμο, επειδή αποστρεφόταν την ιδέα να κάνει γαμπρό του έναν τέτοιο άνθρωπο. Κάποτε ο Ωρίων εκτός εαυτού εξαιτίας της μέθης έσπασε την πόρτα κι όρμησε στο θάλαμο, όπου κοιμόταν η κοπέλα. Κι ενώ προσπαθούσε να τη βιάσει, ο Οινοπίων του έκαψε τα μάτια. [3]



[1] Η κόρη αυτή ονομάζεται συνήθως Μερόπη.
[2] Πβ. την ιστορία του Φόρβαντα, ο οποίος απάλλαξε το νησί της Ρόδου από τα φίδια και γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε Οφιούχος. Πβ. επίσης την παράδοση ότι το πρώτο όνομα της Χίου ήταν Οφιούσα.
[3] Ο Οινοπίων, για να τυφλώσει τον Ωρίωνα, ζήτησε τη βοήθεια του Διόνυσου, ο οποίος σε ορισμένες παραδόσεις θεωρείται πατέρας του. Πράγματι οι Σάτυροι του Διόνυσου αποκοίμισαν τον Ωρίωνα και ο Οινοπίων τον τύφλωσε. Ο Ωρίων όμως ξαναβρήκε το φως του και επέστρεψε, για να εκδικηθεί τον Οινοπίωνα, ο οποίος όμως κρύφτηκε επιτυχώς σε ένα υπόγειο καταφύγιο.