Η ιστορία της Λαοδίκης (Παρθένιος 16)



 Λαοδίκη
(Την ιστορία αφηγείται ο Ηγήσιππος στο πρώτο βιβλίο των Παλληνιακών)
            Και για τη Λαοδίκη λέγεται η εξής ιστορία: όταν ο Διομήδης και ο Ακάμας[1] ήρθαν στην Τροία για να απαιτήσουν την Ελένη, η Λαοδίκη ένιωσε μεγάλη επιθυμία να σμίξει με τον Ακάμαντα, ο οποίος ήταν τότε πάρα πολύ νέος.[2] Μέχρι ένα ορισμένο σημείο συγκρατούσε τον εαυτό της από ντροπή, ύστερα όμως, νικημένη από το πάθος της, το ανακοίνωσε στη γυναίκα του Περσέα[3] (Φιλοβίη ήταν το όνομά της) και την παρακάλεσε να δώσει τη βοήθειά της σ’ αυτήν που είχε σχεδόν αφανιστεί. Η Φιλοβίη ψυχοπονώντας την κοπέλα για τη συμφορά της ζήτησε από τον Περσέα να τη βοηθήσει και τον προέτρεπε να ετοιμαστεί για να φιλοξενήσει τον Ακάμαντα ως φίλο. Ο Περσέας, θέλοντας από τη μια να ευαρεστήσει τη γυναίκα του και από την άλλη οικτίροντας τη Λαοδίκη, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο έπεισε τον Ακάμαντα να έρθει στη Δάρδανο, όπου ήταν ο κυβερνήτης της περιοχής. Ήρθε επίσης και η Λαοδίκη, η οποία ήταν ακόμη παρθένα, με την πρόφαση κάποιας γιορτής μαζί με άλλες Τρωαδίτισσες. Ο Περσέας ετοίμασε τότε ένα τραπέζι με κάθε είδους φαγητά και έβαλε τη Λαοδίκη να ξαπλώσει πλάι στον Ακάμαντα, λέγοντας ότι ήταν μια από τις βασιλικές παλλακίδες. Μ’ αυτό τον τρόπο η Λαοδίκη εκπλήρωσε την επιθυμία της και με το πέρασμα του χρόνου ο Ακάμαντας απέκτησε (απ’ αυτήν) έναν γιο, τον Μούνιτο. Αυτόν τον ανέθρεψε η Αίθρα[4] και μετά την άλωση της Τροίας ο Ακάμας τον έφερε στο σπίτι του. Τον Μούνιτο τον σκότωσε ένα φίδι, όταν κυνηγούσε στη Όλυνθο της Θράκης.[5]





[1] Ένας από τους γιους του Θησέα, επώνυμος ήρωας της Ακαμαντίδος φυλής στην Αθήνα.
[2] Στην Ιλιάδα πρεσβευτές είναι ο Οδυσσέας και ο Μενέλαος, ενώ η Λαοδίκη, κόρη του Πριάμου, θεωρείται νύφη του Αντήνορα, ο οποίος φιλοξενεί τους απεσταλμένους (Γ 122-124, 205-224).
[3] Ηγεμόνας της Δαρδάνου, πόλης στη μικρασιατική ακτή του Ελλησπόντου.
[4] Σύζυγος του Αιγέα και μητέρα του Θησέα. Όταν ο γιος της έκλεψε την ωραία Ελένη, πριν ακόμα εκείνη παντρευτεί το Μενέλαο, την άφησε στη μάνα του για να την φυλάει. Όμως τα αδέλφια της Ελένης, οι Διόσκουροι, την ελευθέρωσαν και μαζί τους πήραν και την Αίθρα, που συνόδευσε στη συνέχεια στην Τροία την Ελένη, την οποία συμβούλευσε να ακολουθήσει τον Πάρη. Εκεί ανέθρεψε τον δισέγγονό της Μούνιτο. Κατά την πτώση της Τροίας, τα εγγόνια της, ο Δημοφών και ο Ακάμαντας, την αναγνώρισαν και την πήραν μαζί τους στην Αθήνα.
[5] Η μητέρα του Λαοδίκη λένε ότι τότε αυτοκτόνησε ή την κατάπιε ένα άνοιγμα στη γη.