Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιούλιος, 2013

O τονισμός της Αρχαίας Ελληνικής

Εικόνα
Ο τονισμός στις διάφορες γλώσσες του κόσμου έχει διάφορες ποικιλίες, αλλά χοντρικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά είδη τόνου: τον δυναμικό τόνο, στον οποίο το τονισμένο φωνήεν της λέξης προφέρεται σε διαφορετική ένταση φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα. Και στον μουσικό τόνο, όπου το τονισμένο φωνήεν προφέρεται σε διαφορετικό ύψος φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα. Δυναμικό τόνο έχει η Νέα Ελληνική και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μουσικό τόνο έχει λ.χ. η Νορβηγική και η Κινεζική. Ωστόσο μουσικά στοιχεία υπάρχουν και σε γλώσσες με δυναμικό τονισμό, μόνο που δεν είναι λεξικά, αλλά λειτουργούν σε προτασιακό επίπεδο. Π.χ. στο τέλος μιας ερώτησης ή μιας έκφρασης θαυμασμού. Αυτό ονομάζεται επιτονισμός και συνήθως σημειώνεται με τα σημεία στίξης (λ.χ, !, ;). Αλλά και αντίστροφα: στο μουσικό τόνο συνήθως ενυπάρχουν και στοιχεία  του δυναμικού. Λ.χ. η άνοδος του ύψους της φωνής μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση της έντασής της.
Η Αρχαία Ελληνική είχε μουσικό τόνο. Αυτό αποδεικνύετ…

Ανώνυμη Θεογονία

Εικόνα
Σε πάπυρο του 3ου αιώνα μ.Χ. υπάρχουν τα υπολείμματα ενός θεογονικού ποιήματος στα ίχνη του ανάλογου ησιόδειου. Άλλωστε πολλές λέξεις και εκφράσεις που βρίσκουμε σ' αυτό παραπέμπουν άμεσα στον αρχαίο επικό ποιητή. Οι στίχοι 1-8 φαίνεται να αποτελούν το προοίμιο του ποιήματος με επίκληση των Μουσών, ενώ από το στίχο 9 αρχίζει η καθαυτό θεογονία. Οι γνώμες για τη χρονολόγηση του ποιήματος ποικίλλουν μεταξύ του 3ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ. 


Θεογονία
Μούσες της Πιερίας,κόρες του Δία που στα ψηλά βασιλεύει,που των θεών τη γένεση υμνείτε και τα λαμπρά δώρα,στου παντοδύναμου πατέρα σας το χρυσό Όλυμπο να πάτε,από την Πιερία, απ' το άγιο όρος ορμώντας, ή από τον Ελικώνα ξεκινώντας τον ψηλόκορφο,κι αφού την ομίχλη ντυθείτε, ετοιμάστε άσμα με φωνή καθαρή,και σ' εμένα που ψάλλω καινούργιο εμπνεύστε τραγούδι,ομιχλώδεις ελάτε εμπρός μου και σηκώστε τον άντρα το θείο:[i]όταν ο πατέρας [ii]έσπευδε στον δίχως όρια κόσμοένα σπίτι στα παιδιά του να φτιάξει άφθαρτο για πάντα,τότε στο…